Przejdź do głównej treści Przejdź do wyszukiwarki

POPŻ 2014-2020 Podprogram 2016

Utworzono dnia 20.01.2017
Czcionka:

INFORMACJE OGÓLNE

Ośrodek Pomocy Społecznej w Bystrzycy Kłodzkiej we współpracy z Bankiem Żywności we Wrocławiu rozpoczął realizację Programu Operacyjnego Pomocy Żywnościowej 2014-2020 (PO PŻ) – Podprogram 2016, który jest krajowym programem operacyjnym współfinansowanym ze środków Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.

Celem tego Funduszu jest ograniczanie ubóstwa poprzez zwiększenie bezpieczeństwa żywnościowego osób najbardziej potrzebujących i realizację działań na rzecz włączenia społecznego.

Realizowany jest on we wszystkich krajach Unii Europejskiej i współfinansowany w 85% ze środków UE.

Pomoc w ramach PO PŻ kierowana jest do osób i rodzin o niskich dochodach i udzielana jest w formie paczek żywnościowych lub posiłków.

Jak skorzystać ze wsparcia Programu?

Osoby, których dochód nie przekracza 200 % kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej, tj. 1268 zł dla osoby samotnie gospodarującej i 1028 zł dla osoby w rodzinie mogą uzyskać skierowanie do otrzymania pomocy żywnościowej w Ośrodku Pomocy Społecznej w Bystrzycy Kłodzkiej.

Czas trwania: sierpień 2016 – czerwiec 2017

Dostawy z Banku Żywności we Wrocławiu rozpoczęły się od 23 września 2016 i potrwają do końca kwietnia 2017 (maja 2017 – w przypadku sera). Dystrybucja z magazynu Ośrodka Pomocy Społecznej w Bystrzycy Kłodzkiej przy ul. Starobystrzyckiej 31 odbywa się od poniedziałku do środy w godzinach od 9.00-13.00

PACZKI I POSIŁKI

Ośrodek Pomocy Społecznej w Bystrzycy Kłodzkiej nie pobiera od odbiorców końcowych jakichkolwiek opłat za wydaną żywność ani nie uzależnia wydania żywności od jakichkolwiek świadczeń na rzecz Ośrodka Pomocy Społecznej w Bystrzycy Kłodzkiej

ZESTAW ŻYWNOŚCI NA OSOBĘ NA CAŁY PODPROGRAM 2016

makaron jajeczny – 5 kg,

ryż biały – 5 kg,

herbatniki – 2 kg,

mleko UHT – 9 l,

groszek z marchewką – 3,20 kg,

fasola biała – 3,20 kg,

koncentrat pomidorowy – 1,28 kg,

powidła śliwkowe – 1,20 kg,

gulasz wieprzowy z warzywami – 4,25 kg,

filet z makreli w oleju – 1,36 kg

szynka drobiowa – 2,70 kg,

cukier biały – 4 kg,

olej rzepakowy – 4 l,

ser podpuszczkowy dojrzewający – 2,40 kg,

szynka wieprzowa – 0,3 kg

pasztet wieprzowy – 0,16 kg

DZIAŁANIA TOWARZYSZĄCE

Ośrodek Pomocy Społecznej w Bystrzycy Kłodzkiej będzie realizował działania towarzyszące takie jak:

włączenie osób doświadczających deprywacji materialnej w funkcjonowanie społeczności lokalnych, np.: zajęcia aktywizujące i wspólne inicjatywy na rzecz społeczności lokalnej, zmierzające do wyjścia z ubóstwa, działania aktywizacyjne pomoc towarzyszącą niezbędną do zaspokajania podstawowych potrzeb życiowych – osób korzystających z pomocy żywnościowej (z wyłączeniem pomocy rzeczowej): pomoc w utrzymaniu higieny osobistej osobom bezdomnym, wsparcie psychologiczne/terapeutyczne osób zagrożonych wykluczeniem społecznym.

Bank Żywności we Wrocławiu na rzecz podopiecznych Ośrodka Pomocy Społecznej w Bystrzycy Kłodzkiej, będzie realizował działania, takie jak:

warsztaty kulinarne (wspólne przygotowywanie posiłków prostych, pożywnych i zdrowych, z wykorzystaniem żywności z POPŻ oraz produktów sezonowych i lokalnych)

warsztaty edukacji ekonomicznej (nauka tworzenia, realizacji i kontroli realizacji budżetu domowego, ekonomicznego prowadzenia gospodarstwa domowego, z uwzględnieniem wszystkich finansowych i rzeczowych dochodów rodziny, w tym darów żywnościowych)

warsztaty żywieniowe (zasady zdrowego odżywiania, potrzeby żywieniowe, żywienie w różnych chorobach).

Pogoda

Zegar

Kalendarium

Listopad 2017
Pon Wt Śr Czw Pt Sb Nie
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

...

Imieniny

Licznik odwiedzin:

W tym tygodniu: 27

W poprzednim tygodniu: 145

W tym miesiącu: 372

W poprzednim miesiącu: 553

Wszystkich: 9410