INFORMACJE OGÓLNE
Ośrodek Pomocy Społecznej w Bystrzycy Kłodzkiej we współpracy z Bankiem Żywności we Wrocławiu rozpoczął realizację Programu Operacyjnego Pomocy Żywnościowej 2014-2020 (PO PŻ) – Podprogram 2016, który jest krajowym programem operacyjnym współfinansowanym ze środków Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.
Celem tego Funduszu jest ograniczanie ubóstwa poprzez zwiększenie bezpieczeństwa żywnościowego osób najbardziej potrzebujących i realizację działań na rzecz włączenia społecznego.
Realizowany jest on we wszystkich krajach Unii Europejskiej i współfinansowany w 85% ze środków UE.
Pomoc w ramach PO PŻ kierowana jest do osób i rodzin o niskich dochodach i udzielana jest w formie paczek żywnościowych lub posiłków.
Jak skorzystać ze wsparcia Programu?
Osoby, których dochód nie przekracza 200 % kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej, tj. 1268 zł dla osoby samotnie gospodarującej i 1028 zł dla osoby w rodzinie mogą uzyskać skierowanie do otrzymania pomocy żywnościowej w Ośrodku Pomocy Społecznej w Bystrzycy Kłodzkiej.
Czas trwania: sierpień 2016 – czerwiec 2017
Dostawy z Banku Żywności we Wrocławiu rozpoczęły się od 23 września 2016 i potrwają do końca kwietnia 2017 (maja 2017 – w przypadku sera). Dystrybucja z magazynu Ośrodka Pomocy Społecznej w Bystrzycy Kłodzkiej przy ul. Starobystrzyckiej 31 odbywa się od poniedziałku do środy w godzinach od 9.00-13.00
PACZKI I POSIŁKI
Ośrodek Pomocy Społecznej w Bystrzycy Kłodzkiej nie pobiera od odbiorców końcowych jakichkolwiek opłat za wydaną żywność ani nie uzależnia wydania żywności od jakichkolwiek świadczeń na rzecz Ośrodka Pomocy Społecznej w Bystrzycy Kłodzkiej
ZESTAW ŻYWNOŚCI NA OSOBĘ NA CAŁY PODPROGRAM 2016
makaron jajeczny – 5 kg,
ryż biały – 5 kg,
herbatniki – 2 kg,
mleko UHT – 9 l,
groszek z marchewką – 3,20 kg,
fasola biała – 3,20 kg,
koncentrat pomidorowy – 1,28 kg,
powidła śliwkowe – 1,20 kg,
gulasz wieprzowy z warzywami – 4,25 kg,
filet z makreli w oleju – 1,36 kg
szynka drobiowa – 2,70 kg,
cukier biały – 4 kg,
olej rzepakowy – 4 l,
ser podpuszczkowy dojrzewający – 2,40 kg,
szynka wieprzowa – 0,3 kg
pasztet wieprzowy – 0,16 kg
DZIAŁANIA TOWARZYSZĄCE
Ośrodek Pomocy Społecznej w Bystrzycy Kłodzkiej będzie realizował działania towarzyszące takie jak:
włączenie osób doświadczających deprywacji materialnej w funkcjonowanie społeczności lokalnych, np.: zajęcia aktywizujące i wspólne inicjatywy na rzecz społeczności lokalnej, zmierzające do wyjścia z ubóstwa, działania aktywizacyjne pomoc towarzyszącą niezbędną do zaspokajania podstawowych potrzeb życiowych – osób korzystających z pomocy żywnościowej (z wyłączeniem pomocy rzeczowej): pomoc w utrzymaniu higieny osobistej osobom bezdomnym, wsparcie psychologiczne/terapeutyczne osób zagrożonych wykluczeniem społecznym.
Bank Żywności we Wrocławiu na rzecz podopiecznych Ośrodka Pomocy Społecznej w Bystrzycy Kłodzkiej, będzie realizował działania, takie jak:
warsztaty kulinarne (wspólne przygotowywanie posiłków prostych, pożywnych i zdrowych, z wykorzystaniem żywności z POPŻ oraz produktów sezonowych i lokalnych)
warsztaty edukacji ekonomicznej (nauka tworzenia, realizacji i kontroli realizacji budżetu domowego, ekonomicznego prowadzenia gospodarstwa domowego, z uwzględnieniem wszystkich finansowych i rzeczowych dochodów rodziny, w tym darów żywnościowych)
warsztaty żywieniowe (zasady zdrowego odżywiania, potrzeby żywieniowe, żywienie w różnych chorobach).