POPŻ 2014-2020 Podprogram 2016
INFORMACJE OGÓLNE
Ośrodek Pomocy Społecznej w Bystrzycy Kłodzkiej we współpracy z Bankiem
Żywności we Wrocławiu rozpoczął realizację Programu Operacyjnego
Pomocy Żywnościowej 2014-2020 (PO PŻ) – Podprogram 2016,
który jest krajowym programem operacyjnym współfinansowanym
ze środków Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.
Celem tego Funduszu jest ograniczanie ubóstwa poprzez zwiększenie
bezpieczeństwa żywnościowego osób najbardziej potrzebujących i
realizację działań na rzecz włączenia społecznego.
Realizowany jest on we wszystkich krajach Unii Europejskiej i
współfinansowany w 85% ze środków UE.
Pomoc w ramach PO PŻ kierowana jest do osób i rodzin o niskich dochodach
i udzielana jest w formie paczek żywnościowych lub posiłków.
Jak skorzystać ze wsparcia Programu?
Osoby, których dochód nie przekracza określonego przez Ministra Rodziny,
Pracy i Polityki Społecznej kryterium (951 zł dla osoby samotnej, 771 zł na
osobę w rodzinie) mogą uzyskać kierowanie do otrzymania pomocy
żywnościowej w ośrodku pomocy społecznej właściwym
dla ich miejsca zamieszkania.
Osoby, które nie mogą udać się do ośrodka pomocy społecznej
mogą złożyć stosowne oświadczenia w Ośrodek Pomocy Społecznej
w Bystrzycy Kłodzkiej, która w ich imieniu przekaże je do właściwego
OPS i uzyska potwierdzenie zakwalifikowania do przyznania
pomocy.
Czas trwania: sierpień 2016 – czerwiec 2017
Dostawy z Banku Żywności we Wrocławiu rozpoczęły się od 23 września 2016 i
potrwają do końca kwietnia 2017 (maja 2017 – w przypadku sera).
Dystrybucja z magazynu Ośrodka Pomocy Społecznej w Bystrzycy Kłodzkiej
przy ul. Starobystrzyckiej 31 odbywa się od
poniedziałku do środy w godzinach od 9.00-13.00
PACZKI I POSIŁKI
Ośrodek Pomocy Społecznej w Bystrzycy Kłodzkiej nie pobiera od odbiorców
końcowych jakichkolwiek opłat za wydaną żywność ani nie uzależnia wydania
żywności od jakichkolwiek świadczeń na rzecz Ośrodka Pomocy Społecznej
w Bystrzycy Kłodzkiej.
Dostępne w Podprogramie artykuły spożywcze:
14 produktów – artykuły skrobiowe (makaron jajeczny, ryż biały, herbatniki),
artykuły mleczne (mleko UHT), artykuły owocowe i warzywne (groszek z
marchewką, koncentrat pomidorowy, fasola biała, powidła śliwkowe), artykuły
mięsne (gulasz wieprzowy z warzywami, szynka drobiowa, filet z makreli w oleju),
cukier, olej rzepakowy. Na ser podpuszczkowy dojrzewający będzie ogłoszony nowy
przetarg – w przypadku pozytywnego rozstrzygnięcia planowane dostawy dopiero od stycznia 2017.
Łączna waga zestawu – 48,59 kg (bez sera – 46,19 kg)
DZIAŁANIA TOWARZYSZĄCE
Ośrodek Pomocy Społecznej w Bystrzycy Kłodzkiej będzie realizował działania
towarzyszące takie jak: włączenie osób doświadczających deprywacji materialnej
w funkcjonowanie społeczności lokalnych, np.: zajęcia aktywizujące i wspólne
inicjatywy na rzecz społeczności lokalnej,
zmierzające do wyjścia z ubóstwa,
grupy wsparcia dla różnych kategorii osób w trudnej sytuacji
(np. osoby starsze, matki z dziećmi, osoby samotne).
pomoc towarzyszącą niezbędną do zaspokajania podstawowych potrzeb
życiowych – osób korzystających z pomocy żywnościowej (z wyłączeniem pomocy
rzeczowej): pomoc w utrzymaniu higieny osobistej osobom bezdomnym,
wsparcie psychologiczne/terapeutyczne osób zagrożonych wykluczeniem społecznym.
Bank Żywności we Wrocławiu na rzecz podopiecznych Ośrodka Pomocy Społecznej w
Bystrzycy Kłodzkiej, przy współpracy z OPL będzie realizował działania, takie jak:
warsztaty kulinarne (wspólne przygotowywanie posiłków prostych, pożywnych i zdrowych, z
wykorzystaniem żywności z POPŻ oraz produktów sezonowych i lokalnych)
warsztaty edukacji ekonomicznej (nauka tworzenia, realizacji i kontroli realizacji budżetu
domowego, ekonomicznego prowadzenia gospodarstwa domowego, z uwzględnieniem
wszystkich finansowych i rzeczowych dochodów rodziny, w tym darów żywnościowych)
warsztaty żywieniowe (zasady zdrowego odżywiania, potrzeby żywieniowe, żywienie w
różnych chorobach).