Przejdź do głównej treści Przejdź do wyszukiwarki

PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014 - 20120 UNIA EUROPEJSKA EUROPEJSKI FUNDUSZ NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCYM

Utworzono dnia 09.12.2016
Czcionka:

POPŻ 2014-2020  Podprogram 2016

INFORMACJE OGÓLNE

Ośrodek Pomocy Społecznej w Bystrzycy Kłodzkiej we współpracy z Bankiem

Żywności we Wrocławiu rozpoczął realizację Programu Operacyjnego

Pomocy Żywnościowej 2014-2020 (PO PŻ) – Podprogram 2016,

który jest krajowym programem operacyjnym współfinansowanym

ze środków Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.

Celem tego Funduszu jest ograniczanie ubóstwa poprzez zwiększenie

bezpieczeństwa żywnościowego osób najbardziej potrzebujących i

realizację działań na rzecz włączenia społecznego.

Realizowany jest on we wszystkich krajach Unii Europejskiej i

współfinansowany w 85% ze środków UE.

Pomoc w ramach PO PŻ kierowana jest do osób i rodzin o niskich dochodach

i udzielana jest w formie paczek żywnościowych lub posiłków.

Jak skorzystać ze wsparcia Programu?

Osoby, których dochód nie przekracza określonego przez Ministra Rodziny,

Pracy i Polityki Społecznej kryterium (951 zł dla osoby samotnej, 771 zł na

osobę w rodzinie) mogą uzyskać kierowanie do otrzymania pomocy

żywnościowej w ośrodku pomocy społecznej właściwym

dla ich miejsca zamieszkania.

Osoby, które nie mogą udać się do ośrodka pomocy społecznej

mogą złożyć stosowne oświadczenia w Ośrodek Pomocy Społecznej

w Bystrzycy Kłodzkiej, która w ich imieniu przekaże je do właściwego

OPS i uzyska potwierdzenie zakwalifikowania do przyznania

pomocy.

Czas trwania: sierpień 2016 – czerwiec 2017

Dostawy z Banku Żywności we Wrocławiu rozpoczęły się od 23 września 2016 i

potrwają do końca kwietnia 2017 (maja 2017 – w przypadku sera).

Dystrybucja z magazynu Ośrodka Pomocy Społecznej w Bystrzycy Kłodzkiej

przy ul. Starobystrzyckiej 31 odbywa się od

poniedziałku do środy w godzinach od 9.00-13.00

 

PACZKI I POSIŁKI

Ośrodek Pomocy Społecznej w Bystrzycy Kłodzkiej nie pobiera od odbiorców

końcowych jakichkolwiek opłat za wydaną żywność ani nie uzależnia wydania

żywności od jakichkolwiek świadczeń na rzecz Ośrodka Pomocy Społecznej

w Bystrzycy Kłodzkiej.

Dostępne w Podprogramie artykuły spożywcze:

14 produktów – artykuły skrobiowe (makaron jajeczny, ryż biały, herbatniki),

artykuły mleczne (mleko UHT), artykuły owocowe i warzywne (groszek z

marchewką, koncentrat pomidorowy, fasola biała, powidła śliwkowe), artykuły

mięsne (gulasz wieprzowy z warzywami, szynka drobiowa, filet z makreli w oleju),

cukier, olej rzepakowy. Na ser podpuszczkowy dojrzewający będzie ogłoszony nowy

przetarg – w przypadku pozytywnego rozstrzygnięcia planowane dostawy dopiero od stycznia 2017.

Łączna waga zestawu – 48,59 kg (bez sera – 46,19 kg)

DZIAŁANIA TOWARZYSZĄCE

Ośrodek Pomocy Społecznej w Bystrzycy Kłodzkiej będzie realizował działania

towarzyszące takie jak: włączenie osób doświadczających deprywacji materialnej

w funkcjonowanie społeczności lokalnych, np.: zajęcia aktywizujące i wspólne

inicjatywy na rzecz społeczności lokalnej,

zmierzające do wyjścia z ubóstwa,

grupy wsparcia dla różnych kategorii osób w trudnej sytuacji

(np. osoby starsze, matki z dziećmi, osoby samotne).

pomoc towarzyszącą niezbędną do zaspokajania podstawowych potrzeb

życiowych – osób korzystających z pomocy żywnościowej (z wyłączeniem pomocy

rzeczowej): pomoc w utrzymaniu higieny osobistej osobom bezdomnym,

wsparcie psychologiczne/terapeutyczne osób zagrożonych wykluczeniem społecznym.

Bank Żywności we Wrocławiu na rzecz podopiecznych Ośrodka Pomocy Społecznej w

Bystrzycy Kłodzkiej, przy współpracy z OPL będzie realizował działania, takie jak:

warsztaty kulinarne (wspólne przygotowywanie posiłków prostych, pożywnych i zdrowych, z

wykorzystaniem żywności z POPŻ oraz produktów sezonowych i lokalnych)

warsztaty edukacji ekonomicznej (nauka tworzenia, realizacji i kontroli realizacji budżetu

domowego, ekonomicznego prowadzenia gospodarstwa domowego, z uwzględnieniem

wszystkich finansowych i rzeczowych dochodów rodziny, w tym darów żywnościowych)

warsztaty żywieniowe (zasady zdrowego odżywiania, potrzeby żywieniowe, żywienie w

różnych chorobach).

Pogoda

Zegar

Kalendarium

Wrzesień 2017
Pon Wt Śr Czw Pt Sb Nie
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

...

Imieniny

Licznik odwiedzin:

W tym tygodniu: 13

W poprzednim tygodniu: 167

W tym miesiącu: 700

W poprzednim miesiącu: 549

Wszystkich: 8398