PODPROGRAM 2018 – efekty
- Ośrodek Pomocy Społecznej w Bystrzycy Kłodzkiej z terenu województwa dolnośląskiego przy współpracy Bankiem Żywności we Wrocławiu realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie wrzesień 2018 – czerwiec 2019.
- Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
2. Pomoc żywnościowa trafiła do 950 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa dolnośląskiego, gminy Bystrzyca Kłodzka
3. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
- 46,31 ton żywności;
- 6650 paczek żywnościowych;
- 0posiłków;
4. W ramach Podprogramu 2018 dla 101 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 9 warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:
• Ekonomiczne - 3 spotkania dla 34 uczestników
• Żywieniowe – 3 spotkania dla 36 uczestników
• Kulinarne - 3 spotkania dla 31 uczestników