PODPROGRAM 2019 – efekty
-
Ośrodek Pomocy Społecznej w Bystrzycy Kłodzkiej z terenu województwa dolnośląskiego przy współpracy Bankiem Żywności we Wrocławiu realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2019 – wrzesień 2020.
-
Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
-
warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, sok jabłkowy, powidła śliwkowe);
-
skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane);
-
mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający);
-
mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju);
-
cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy);
-
tłuszcze (olej rzepakowy);
-
dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
2. Pomoc żywnościowa trafiła do 650 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu gminy Bystrzyca Kłodzka.
3. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
- 327730 ton żywności;
- 3250 paczek żywnościowych;
4. W ramach Podprogramu 2019 dla 71 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 6 warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:
- edukacji finansowej – 3 spotkania dla 36 uczestników;
-
kulinarnych – 3 spotkania dla 35 uczestników.